top of page

Zonnepanelen Stadsschouwburg Middelburg

Aan de gevel van de stadsschouwburg zijn verticale zonnepanelen aangebracht. Het is een demonstratieproject om te laten zien dat ook op een architectonisch waardevol pand in een historische omgeving het mogelijk is om duurzame energie op te wekken. De panelen konden geïnstalleerd worden dankzij subsidie uit het Interreg Vlaanderen-Nederland project TERTS.

Afgelopen dagen zijn de twee metselwerkvlakken naast de hoofdentree van panelen met een kunstzinnige grafische voorstelling voorzien. Ze zijn matzwart met een verticaal rood adertje. Het design is in het glas van de panelen gegraveerd waardoor de panelen kleurvast zijn en het design niet door weersomstandigheden kan worden aangetast, wat bij een folie op de panelen wel zou kunnen.

Voor het plan is goedkeuring van het team Ruimtelijke Kwaliteit gekregen en er is een omgevingsvergunning voor verleend. De kleur van de panelen past goed bij de bakstenen gevel. Gezamenlijk wekken ze de suggestie van toneelgordijnen langs de entree van de schouwburg.

In totaal wordt 40 m2 aan zonnepanelen toegepast. Samen wekken ze ca. 4.700 kWh per jaar op. Dat is ongeveer de hoeveelheid elektriciteit die 2 huishoudens jaarlijks verbruiken.

bottom of page