BLOG - Over duurzaamheidsambities

in verkeerde handen

Blog

Door Martin Fierloos

Een van de grote frustraties van iedere architect op het moment? Duurzaamheidsambities in de verkeerde handen! De wildgroei aan allerlei soorten en typen zonnepanelen is al een doorn in het oog van iedereen met enig gevoel voor esthetiek. Maar het gaat vaak pas echt mis als een verder prachtig ontworpen villa helaas met de voorgevel op het zuiden ligt… voel je de frustratie als nou net jij die villa ontworpen hebt?

Natuurlijk ontwerp je een gebouw voor de opdrachtgever, maar ergens blijft het toch ook je eigen ontwerp. En doet het al pijn als in de uitvoering voor een minder kwalitatieve voeg wordt gekozen dan jijzelf voor ogen had; hoeveel te erger nog is het als het hele dak plompverloren wordt vol gelegd met panelen. Met enkel oog voor rendement en zonder enig aantoonbaar gevoel voor balans of esthetiek (worst case: alle panelen in de lengte en dan nog een paar in de breedte eronder).

Een goed architectonisch ontwerp kent een subtiele balans tussen vorm en functie. Afgewogen lijnen en zuivere vormen geven pure materialen de ruimte om te spreken. Het dak maakt wezenlijk onderdeel hiervan uit en ik vind het persoonlijk onverdedigbaar hier zo rucksichtslos in te grijpen. Ik kan natuurlijk niemand de keus ontzeggen zelf zijn duurzame energie op te wekken – ik ben hier zelfs voorstander van – maar ga alsjeblief even langs bij de architect. Liefst de oorspronkelijke.

De grote uitdaging die ik voor de komende jaren zie voor ontwerpend Nederland, is de esthetiek bewaren binnen de kaders die worden gesteld door de energietransitie. Er zijn oplossingen, mooie ook en stijlvolle, maar wij moeten ons wel laten horen! We moeten ons er allereerst in verdiepen, geen afwachtende houding aannemen en het stokje pas overnemen als onze installatie-expert zijn werk heeft gedaan. Duurzaamheid moet integraal worden opgenomen in het esthetisch ontwerp.

Voor de bestaande woningvoorraad die voor de opdracht staat te verduurzamen, moeten we onze creativiteit aanboren. Dat betekent ook weer buiten kaders durven denken. Met open oren en ogen leren van en met collega’s. Er zijn prachtige voorbeelden van PV panelen die zijn opgenomen in de landschapstuin. Wie hier de uitdaging ziet, kan tot hele nieuwe ideeën komen. Ik nodig iedereen waar wij ooit een villa voor mochten ontwerpen van harte uit zich bij ons te melden!

Martin Fierloos