Pure inspiratie

ontwerpen met lef

Blog

Door Martin Fierloos

Waar laat je je door inspireren als je een woning ontwerpt? Een boeiende maar ook een uitdagende vraag, omdat je als creatieve geest toch graag wilt geloven dat aan ieder nieuw ontwerp een oprechte vlaag van inspiratie ten grondslag ligt. Het laatste wat je wilt is een herhaling van je eerdere werk tenslotte…

Architectuur toont ergens altijd de ‘hand van de meester’, ik denk dat dat inherent is aan je visie als architect – naast natuurlijk je persoonlijke smaak en de tijdgeest. Je werkt hoe dan ook vanuit je visie. Voor mij moet architectuur een statement maken in de omgeving, of dat nu een binnenstedelijke context is of het open Zeeuwse landschap. Je zoekt naar interactie met het landschap, een spannende dialoog in volumes, materialen en contrasten.

Ik hou van uitgesproken contrasten. In donkere en lichte gevelpartijen, in open en gesloten vormen. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe beter je deze contrasten tegen elkaar kunt uitspelen. Hoe meer ballast je weg kunt laten in het ontwerp, hoe duidelijker de volumes hun statement maken in de omgeving. Daarom ook besteedt ons bureau zoveel aandacht aan de afwerking – pas in de naadloze aansluiting gaan vormen en materialen spreken.

Je ziet nog vaak gebouwen met een overdaad aan detaillering. Decoratie vormt voor ons geen inspiratie. Er mag als het aan ons ligt met meer lef ontworpen worden. De grens opzoeken wat betreft contrasten of abstractie. Wat een plan boeiend maakt is de eenvoud hierin, alleen het bereiken van dat niveau vergt veel denkwerk.

Maar je ziet (hierboven) dat het werkt. Over inspirerend gesproken…

Martin.