top of page

Museum 'Het Warenhuis' Axel

Een unieke combinatie van monumentale waarden en moderne architectuur
Museum Het Warenhuis bestaat uit twee rijksmonumentale panden gecombineerd met een nieuwbouwdeel bestaand uit een modern vormgegeven tentoonstellingsruimte.

De rijksmonumenten zijn de voormalige winkel aan de Markt no. 2 en het dito woonhuis annex warenhuisje aan de Markt op no. 2a. Beide panden werden opgericht door het ondernemersechtpaar Antheunis-van den Ierssel.

Het pand Markt 2a is qua indeling een eenvoudig woonhuis met winkelruimte. De oorspronkelijke plattegrond is nog geheel intact. Wat het pand zeer uitzonderlijk maakt, zijn de vloer-, muur- en plafondschilderingen en decoraties van de hand van eigenaar Clement Benedictus Antheunis. Die genoot zijn opleidingen tot meester-schilder en meester-decoratieschilder in Zelzate en Gent. Zijn werk, in een stijl op het snijvlak van eclecticisme en art nouveau, is van zeer hoge kwaliteit. De schilderingen en decoraties in dit pand zijn vervaardigd tussen 1909 en ca. 1920. Het laat ontdekte bijzondere karakter van dit woonhuis is de reden dat het op de rijksmonumentenlijst is geplaatst.  

Het pand Markt 2 is in 1920 voor de familie Antheunis gebouwd als winkel/warenhuis. Het is uitgevoerd in late overgangsarchitectuur. Het winkelpand bevat verkoopruimten op zowel de begane grond als op de eerste verdieping. Hier werd ooit een grote variëteit aan artikelen verkocht. Deze winkel was een belangrijke ontmoetingsplek in de kern Axel. Ook dit bijzondere pand bevat een rijk gedecoreerd interieur, waaronder een op karton geschilderd winkelplafond in geometrische art nouveau, een granitovloer en originele wandkasten.

Zowel in het woonhuis als in de winkel zijn de plafonds gedecoreerd met marouflages. Dat zijn in dit geval in totaal 21 olieverfschilderijtjes op doek, die in uitgespaarde ruimtes tegen de kartons zijn geplakt en zo zijn opgenomen in het geheel van de decoratie.

De schilderingen geven een bijzonder beeld van het werk van een goed opgeleide, zeer getalenteerde decoratieschilder in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Uniek!

bottom of page