niet verhuizen

kan ook een prima keuze zijn

Blog

Door Martin Fierloos

Het klinkt misschien gek uit de mond van een architect, maar ik ben er ergens wel blij mee dat steeds meer mensen ervoor kiezen NIET te verhuizen. Er is een duidelijk opkomende trend, die een minstens zo boeiende uitdaging inhoudt: de metamorfose. En dan heb ik het niet over een nieuwe badkamer of gevelstuc maar serieuze, architectonische ingrepen die de woning daadwerkelijk veranderen.

In de regio heeft ons bureau inmiddels verschillende bijzondere verbouwingen gedaan die zeker onder de categorie metamorfose vallen. Vaak woningen uit de jaren 70 of 80, die op zich best aardig zijn ingedeeld maar met een wat kleurloze hoofdvorm en gedateerde uitstraling. Daar staat tegenover dat ze vaak op fors ruimere kavels staan dan tegenwoordig voor nieuwbouw worden uitgegeven. Als een woning dan ook in de duinen of aan het water staat, dan kan zo’n woning verbouwen snel aantrekkelijker worden dan nieuwbouw.

Bij deze metamorfoses wordt je creativiteit juist geprikkeld door de kaders. Om een voorspelbare gevellijn te doorbreken moet je buiten kaders denken om te zorgen dat van binnen en van buiten een nieuwe ruimtelijke beleving ontstaat. Een uitbouw bij de entree tot nokhoogte, die een prachtige vide creëert. Of een volledig glazen uitbouw aan de living die niet alleen oppervlakte toevoegt maar ook de interactie tussen binnen en buiten volkomen verandert. Zo kan zink of een rieten dak de totale uitstraling veranderen.

 

Steeds vaker zie je dat in de architectuur de grenzen van traditionele architectuurstijlen worden opgezocht – en doelbewust worden overschreden. De metamorfosetrend sluit daar naadloos op aan. Hoe spannend is het om een glazen kubus aan een tweehonderd jaar oud huis bouwen? Op dit moment zijn dat misschien wel de meest inspirerende voorbeelden op het gebied van toonaangevende architectuur. Het past bovendien ook in de duurzaamheidsgedachte: waarom steeds maar nieuw bouwen?

Metamorfoses zijn boeiende, maar in alle eerlijkheid ook wel spannende opdrachten. Bij nieuwbouw heb je alles zelf in de hand. Bij een metamorfose moet je toch aansluiting vinden op bestaande vormen, materialen en technieken – zonder afschuwelijke afwerklatjes. Dat kan het nodige denk- en tekenwerk opleveren. Aan de andere kant levert het ook een unieke voldoening op. Bekijk het voorbeeld maar eens, dan begrijpt u me wel.

Martin