Stilstaan bij de essentie

wat heb je eigenlijk nodig?

Blog

Door Martin Fierloos

Terug van vakantie en er weer helemaal klaar voor? Ik ben in elk geval weer helemaal ‘ge-reset’. Een paar weken weg uit de hectiek werpen je op een goede manier terug op jezelf. Zodat je weer eens stilstaat bij de essentie van de dingen. Waar draait het nou echt om? Wat heb je nou helemaal nodig? Precies de vraag die ook aan de basis ligt van goede architectuur.

Less is more – alle ballast achterwege

Ik gun het iedereen die zich graag all-inclusive in een luxe resort laat verwennen. Maar mijn vakantie ziet er anders uit. Dit jaar hebben we met het gezin een huttentocht gemaakt in de bergen in Oostenrijk. Lopend op toch vrij grote hoogte, waarbij je elke dag in een andere hut overnacht.  Je eigen lakens, kleding en eten op de rug – dan wil je alle ballast wel achterwege laten. Zonder koffers en zonder overbodige luxe hebben we genóten. Het is heel verhelderend hoe weinig je nodig hebt om te genieten – vooral van je omgeving.

Zo wandelend boven in de bergen drong de parallel zich aan me op tussen die gedachte en mijn eigen vakgebied. ‘Less is more’ is meer dan een stroming binnen de architectuur. Het is het meest essentiële kenmerk van pure architectuur. Het gaat om het weglaten van alles wat afleidt, wat er niet toe doet. Het gaat om zorgvuldig doordachte basisfuncties, ruimtes die daar op natuurlijke wijze hun vorm in vinden en een verrassende interactie omgaan met de omgeving. Als architectuur dat weet te bereiken, heb je eigenlijk niet meer nodig.

Wij hebben al jaren zelf een vakantiehuisje hier in Zeeland. Niks bijzonders, helemaal niet zelfs: het is gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw en gespeend van alle luxe. Geen vaatwasser in de keuken en geen luxe apparatuur. All-exclusive, zeg maar. Wat opvalt is dat mensen die bij ons te gast zijn, vaak dezelfde boodschap achterlaten in het gastenboek: ‘we hebben genoten van Zeeland en ons hier echt één gevoeld met de omgeving’. Ik waag het te denken dat dat juist alles te maken heeft met het ontbreken van luxe. Ook hier: ‘less is more’…

In de woningen die ons architectenbureau ontwerpt kan een zekere mate van luxe natuurlijk niet ontbreken. Maar dat is nooit waar het om draait. Het begint altijd met goede verhoudingen en doordachte zichtlijnen: architectuur die je laat ervaren dat je in Zeeland woont. Daar kies je tenslotte bewust voor. Ik hoop dat iedereen heeft genoten van zijn vakantie. Al was het maar omdat je aan het eind ervan weer thuis mag komen in onze prachtige provincie. Als je tenminste de luxe hebt in het mooie Zeeland te wonen…

Martin Fierloos