FIERLOOS online 2.0

Geeft onze ontwerpen de ruimte

Blog

Door Martin Fierloos

Onze nieuwe website is live! Eindelijk hebben we een website die écht laat zien wie we zijn. Waar we als bureau voor staan. Hoe we ons onderscheiden in de markt: voor ons voor de hand liggende dingen die we zo vaak vergeten te vertellen. Onze passie voor pure ontwerpen, de essentie van de eenvoud. Dat wat we nastreven op de tekentafel, gereflecteerd in de website. De kunst van het weglaten. Zodat je kunt kiezen wat je de ruimte geeft. Daar draait het voor ons om, offline en online.

Onze vorige website dateerde alweer van een aantal jaar geleden. Die voldeed puur aan het doel en de verwachting destijds: opdrachten laten zien die we in de afgelopen jaren hadden gerealiseerd. Achteraf is het best gek eigenlijk dat we dat accepteerden. Want als je zo kritisch bent als wij op het kleinste detail in de gebouwen die je ontwerpt… dan kun je het toch eigenlijk niet maken om het voor je online presentatie los te laten. (Laten we dat op voortschrijdend inzicht houden…)

Toen we verleden jaar besloten dat het tijd was voor een website met wat hogere ambities, besloten we het serieus aan te pakken. Te starten met strategische sessies en een concurrentieanalyse. Weet je wat mijn eerste eyeopener was? Dat gelukkig heel veel architecten met hetzelfde probleem worstelen! Ik ken de architecten zelf, hun werk, visie en gevoel voor vorm en functie. Maar als je dan sec naar hun website kijkt, is het nog verdraaid moeilijk om dat erin te herkennen!

Zo kan een website je echt op het verkeerde been zetten. Ik voel me zelf bijvoorbeeld aangetrokken door architecten die de abstractie durven zoeken – ook in hun website. Maar ik heb me nooit gerealiseerd, dat je je door een te artistieke presentatie kunt distantiëren van je doelgroep. Zo zijn wij juist helemaal niet! Voor ons blijft een ontwerp eerst en vooral een woning of gebouw met een functie. Ruimtes waar mensen leven: waar mensen wonen, werken of thuiskomen.

Met al die nieuwe inzichten op zak kwam de onvermijdelijke vraag: hoe gaan wij het dan doen? Nou, precies zoals we onze woningen ontwerpen dus. Door ons in te leven in de vragen van de bezoeker. En door over ieder klein detail na te denken. Een strak lijnenspel zonder afleiding. Alle verhouding in balans. Teksten op lengte. Alle foto’s uitgelijnd. Soms accepterend dat techniek een alternatieve oplossing eist. Maar accepteren dat het nét niet goed staat..?

Achteraf verschilt dit proces dus eigenlijk niet zoveel van wat we normaal doen. De gebruiksfuncties bepalen de kaders, en de realiteit voegt zich niet zonder slag of stoot naar jouw concept. Juist daarom blijf je doorgaan tot je de balans hebt gevonden. Verhoudingen die kloppen, pure lijnen en strakke vormen die niets nodig hebben. Die rust en klasse uitstralen – en de bewoners of gebruikers de ruimte geven. Zoals onze website onze ontwerpen de ruimte geeft.

 

Martin Fierloos